Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.06.2023 17:21 - Споделяне на чай и приятелство - културно-икономическо сътрудничество между Китай и България по случай Международния ден на чая
Автор: markcan Категория: Изкуство   
Прочетен: 96 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 12.07.2023 12:32


  image
Китай и България са приятелски и сътруднически партньори, като през последните години, под влиянието на инициативата “Един пояс, един път” и платформата за сътрудничество между Китай и страните от Централна и Източна Европа, двустранното сътрудничество в областта на икономиката, търговията, земеделието, науката, културата, образованието и др. се развива широко и дълбоко, като се постигат богати резултати. През 2023 г. двете страни установиха стратегическо партньорство, което внесе нова сила за развитието на двустранните отношения.
image

В областта на икономиката и търговията двете страни активно разширяват търговско-инвестиционното си сътрудничество, като насърчават постоянен растеж на двустранната търговия. През 2022 г. обемът на двустранната търговия достигна 4,12 млрд. долара, което представлява увеличение от 0,3% спрямо предходната година. Преките инвестиции на Китай в България достигнаха 156 млн. долара. Двете страни реализираха редица големи съвместни проекти в областта на инфраструктурата, енергетиката, земеделието и др., като например проекта “Свети София” за интелигентен град, проекта за нови енергийни автомобили, проекта за демонстрационен парк за земеделие и др.
image

В областта на културата двете страни активно насърчават хуманитарния обмен и взаимно обогатяване, като укрепват сърцевината на обществото. През 2017 г. Културният център на Китай в София беше официално открит, ставайки важна платформа за разпространение на китайската култура. Двете страни организираха и различни видове културни събития като “Весела пролет”, “Седмица на китайското кино”, “Изложба за нематериално културно наследство на Китай” и др., които позволиха на българския народ да почувства очарованието на китайската култура. Освен това двете страни Освен това двете страни също така проведоха плодотворно сътрудничество в областите на образованието, науката, здравеопазването, туризма и др.
image

Събитието “Пътуване до родината на чая, една линия аромат” е пример за икономическото и културно сътрудничество между Китай и България. Това събитие е организирано от Културния център на Китай в София, на деня на “Международния ден на чая”, като покани българската делегация по култура и туризъм да посети родината на чая - Ханчжоу, да посети Китайския музей на чая, да опита различни видове чай, да научи чайното изкуство и техниките за приготвяне на чай, да участва в активността “Чай и светът” и др. Това събитие не само даде възможност на българите да опитат очарованието на китайската чайна култура, но и способства за обмена и сътрудничеството между двете страни в областта на чайната индустрия.

В заключение, можем да кажем, че Китай и България имат богата история и култура, които могат да се споделят и обогатяват чрез различни форми на сътрудничество. Чаят е един от символите на китайската култура, който може да свърже хората от различни страни и региони. Надяваме се, че това събитие ще допринесе за засилване на приятелството и доверието между Китай и България, както и за разширяване на хоризонтите за бъдещото сътрудничество.




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: markcan
Категория: Изкуство
Прочетен: 19086
Постинги: 13
Коментари: 1
Гласове: 8
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол